راه اندازی میزهای تعمیق ساخت داخل که همزمان با دور جدید تحریم ها استارت خورد هرچند این روزها سرنوشت نامعلومی دارد اما شروع تازه ای برای شرکت های قطعه سازی و تامین کنندگان بود تا در زمینه تولید داخلی برخی قطعات که پیش از این از طریق واردات تامین می شد، اقدام کنند.
پاورترین یا قوای محرکه خودرو از جمله قطعات حساس و اساسی در یک خودرو به شمار می رود و ایران خودرو به عنوان بزرگترین خودروساز خاورمیانه هم اکنون در حال انجام اقداماتی است تا ایرانخودرو را به قطب تولید قوای محرکه در کشور و منطقه تبدیل کرده و از محل صادرات موتور، گیربکس و قوای محرکه درآمدزایی داشته باشد.
هرچند به نظر می رسد این اقدام دیرهنگام بوده اما بدون شک هوشمندانه و کمک کننده خواهد بود چرا که منجر به صادرات و درآمدزایی می شود.
یکی از مزیت های این اقدام افزایش صادرات در صنعت قطعهسازی و تبدیل مواد اولیه به کالای ساخته شده و جلوگیری از خام فروشی خواهد بود اما با این حال فعالان این حوزه موانعی را در مسیر اجرای آن می دانند که لازم است نسبت به پیش بینی راهکارهای اجرایی در این زمینه اقدام شود.
سیامک مقتدری، عضو هیات مدیره انجمن تخصصی صنایع همگن، نیرومحرکه و قطعه سازی با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه تولید پاورترین در ایران و جهان اظهار می کند: در صنعت خودروی جهانی اجزای یک خودرو مادولار شده و تولید آن را به کسانی که در این زمینه تخصص داشتند، سپردند این تامین کنندگان که از آن ها تحت عنوان مگاساپلایر یاد می شود محصولات خود را تنها به یک خودروساز تحویل نمی دهند و همزمان با ۵ خودروساز در حال همکاری است و تخصص او در این زمینه است.
وی می افزاید: در این راستا خودروساز به کار او ورود نکرده و تنها سفارش قطعه ای همچون پاورترین با مشخصات درخواستی را می دهد در این شرایط ساپلایر با طراحی این قطعه نسبت به انجام کار اقدام کرده و نیاز خودروساز را تامین می کند.
مقتدری با تاکید بر این که در این نقطه بحث های تیراژی بسیار مهم خواهد بود، تصریح می کند: هم اکنون شرکت هایی نظیر کیا و هیوندای پلتفرم های یکسانی دارند در نتیجه پاورترین های تولیدی در همه خودروهای تولیدی این دو شرکت مورد استفاده قرار می گیرد زیرا همزمان با افزایش تیراژ، هزینه های تحقیق و توسعه و ابزارسازی افت پیدا می کند و در تیراژ بالا سرشکن می شود که به نفع دو طرف خواهد بود.
وی در خصوص اجرایی شدن این اقدام در خودروسازان داخلی نیز می گوید: این که ایران خودرو برای تحقق اینامر مجهز به استانداردهای روز دنیا است یا خیر باید از شرکت جویا شد اما برای کاهش قیمت تمام شده پاورترین لازم است این شرکت نسبت به افزایش تیراژ تولید اقدام کند در اینمیان این پرسش مطرح می شود که آیا شبکه بینالمللی تامین خودروسازی در دنیا با ایران همکاری خواهد کرد و این که تحریم ها و موانع بانکی و نقل و انتقال پول اجازه فعالیت را خواهد داد؟ این پرسش ها علامت سوال بزرگی است این در حالیست که شرکت های بزرگی نظیر ایران خودرو برای دور زدن تحریم ها با مشکلات و چالش های زیادی روبرو خواهند بود.
این فعال صنعت قطعه با اشاره به مزایای این اقدام در زمینه جلوگیری از خام فروشی و صادرات محصول نهایی نیز اظهار می کند: ایجاد ارزش افزوده و دانش از اثرات این اقدام بوده و مانع از خام فروشی خواهد شد که با تبدیل آن به مواد اولیه ارزشمند با تکیه بر فناوری ارزآوری بیشتری برای کشور به همراه خواهد داشت.
مقتدری بزرگترین مانع در مسیر عدم اجرا را تحریم های اقتصادی عنوان و تصریح می کند: اگر شرکتی خواستار سرمایه گذاری در این زمینه باشد نمی تواند به صورت شفاف این کار را انجام دهد بنابراین تحریم ها مانع خواهند شد. دنیا اکنون دنیای فناوری بوده و دنیایی است که به دنبال آن هستیم تا ببینیم چه کالایی در کدام نقطه ارزان تمام می شود و به دنبال مزیت نسبی آن هستیم ابن در حالیست که هم اکنون توان خرید دانش فنی به دلیل تحریم ها وجود ندارد.